· 

Samu a kiscsacsi

Horgolt Samu a kiscsacsi amigurumi mintaleírás Mirr-murr

 

Amikor elkezdtem nem is gondoltam hogy ez lesz a vége :) A nagyméretű csacsi született meg először. Az első képet 2016-ban készítettem róla, szerencsémre jegyzeteltem :D

 

Az alábbi összefoglaló a csacsik születéséről szól. Szeretném bemutatni, hogy egy-egy figura mintatervezése mögött nem csak annyi van hogy : leülök, meghorgolom és leírom. 


Az első kép

Samu a kék kiscsacsi horgolási útmutató

 

 

2016 december: A képen Samu feje, amennyire emlékszem nem bontottam egy sort sem, csak horgoltam. Nagyon meg akartam csinálni (akkor még hittem a gyors befejezésben :D )

A fonalak rég nálam voltak már, csak sokáig rakosgattam - igazán nem tudtam, hogy fog összeállni.

 

Nagy nehezen kitaláltam, hogy horgolt virágok lesznek rajta, ezért rengeteg virágot meghorgoltam hozzá - bár egyik sem tetszett. Itt egy kicsit el is akadtam, gondoltam, ha félreteszem pihentetni, majd jobb lesz.

 

Eltelt fél év, közben költöztünk is. Újra előszedtem és meghorgoltam a füleit. Aztán gondolkoztam rajta, hogyan fogom utólag beletenni a biztonsági szemeit :D

 

Samu a kiscsacsi mirrmurr mese

Volt egy kis gond, amire nem tudom miért nem gondoltam korábban: nehéz lett a feje. Ötletem se volt hogy fogja megtartani a nyaka, így  utólag drótoztam.

Horgoltam egy lábat, nekiálltam a testének is, aztán megint félretettem, mert elfogyott a fonalam :) Persze megrendeltem, gyorsan meg is érkezett, valamiért mégsem tudtam azonnal folytatni.

 

Csukás István Mirr murr Csacsi figura horgolása

Nagyon sokáig maradt így. A hasán kihagytam a drótozásnak a helyét, mégsem volt az igazi. Lett 4 lába egy idő után és így megpróbáltam bedrótozni, de egyáltalán nem tetszett. A drót vastag volt, a csacsi még félkész állapotban is nehéz. Teljesen el ment tőle a kedvem. Pedig látszólag már nem kellett volna sok hozzá.

 

1-1,5 évet pihent, közben meszületett a kisebbik lányom :)

Új koncepció

amigurumi készítése horgolt szamár

Gondoltam egy merészet és lebontottam a lábait a testét. Újra kezdtem, nagyobb lábakkal, amiket összegorgoltam - így folytattam a  testtel. Arra jutottam, ha a testből alakítom ki a nyakát, akkor stabilabb lesz. A drótozást is végig futtathatom a gerinc mentén. A lábainál még mindig bizonytalan voltam, vajon elég, ha nagyobbak, vagy drótoznom kell azt is?

 

tűnemezelt amigurumi horgolt kék szamár

Teljesen új lendületett vett a tervezése, mert kitaláltam hogy nemezeléssel oldom meg a virágait. A füleivel kezdtem, rengeteg tűt törtem bele, rajta tanultam meg tűnemezelni.

 

Nagyon akartam, hogy végre befejezzem.  A hasán egy hatalmas lyuk volt még, de így is igyekeztem kitömni, hogy lássam megáll-e a lábain. Vicces volt a dróton lógó fejét ás a 4 kitömött lábát igazítgatni. 

 

Szépen megállt, a nyak-fej csatlakozása is jól sikerült. már csak a hasa volt nagy falat. október végére az is meglett.

Végre elkezdtem nemezelni a testét. 

 

 

 

 

Viszonylag gyorsan ment innen minden.  Nagyon élveztem és végre láttam egészben madnem 2 évvel azután, hogy az első képet készítettem róla.

 

Hihetetlen érzés volt a kezemben tartani a több mint fél méteres "kiscsacsit".

 

Ekkor már tudtam, hogy leírást is fogok készíteni belőle, de nem ekkorát. Bár a fonal eleve vastag volt, nem volt elég, csak vékonyabbal meghorgolni. Valamennyire alakítanom kellett a testén is, főleg az utólagos has felvarrás miatt. Arra sokkal jobb megoldást találtam ki.

 

 

Három tesztalanyt horgoltam meg, mire kész lettem a komplett leírásával.

Fizetős minta ingyenes kiegészítéssel

A mintaleírásom rengeteg munkámba került, rengeteget tanultam belőle. Zizi a zebra leírása Samu miatt született meg, és lehet sokan csalódottak miatta, de nem akartam ingyen mintaként kiadni a kezemből. 

 

Zizinek csak a fülei lettek mások, na meg persze a színe. Zizihez készítettem egy ingyenes kiegészítést, amiben leírom, hogyan lesz belőle Samu. A tűnemezeléshez is adok segítséget.

 

A minták alapján az óriási Samut is meg lehet horgolni, csak vastagabb fonalat kell használni hozzá :) 

 

Minta leírások:


Kis Samu

Nála már pontosan tudtam , mit hogyan kell csinálni, mégis több sornyi hiba került bele a test leírásánál. Tesztelőket kerestem, hogy minden hiba kiderüljön. A mintához kb 180 db képet csináltam, azokból válogattam. A szerkesztés is minimum egy hét alatt készült el, mivel általában a kisebbik lányom alvásidejét használtam ki - és ő nagyon nem szeret aludni :)

Függetlenül attól, mennyire lassan, elnyújtva sikerült megterveznem, tényleg minden percét imádtam. A legjobb érzés mégis az, amikor viszontlátom mások által meghorgolva. Az hogy tényleg sikerült átadnom valamit, amit más szeretettel elkészíthetett az unokájának vagy a gyermekének, épp úgy, ahogyan én. Igaz nekem 2 évbe került, de szerencsére a csacsi mánia is kitartott addig :D


Foky Ottó

Végül szeretném itt is kiemelni:

Samu karakterének megálmodója Foky Ottó animációs filmrendező, akinek még nagyon sok gyerekkori mesehőst köszönhetünk (Mirr-murrék mellett: Misi mókus, Makk marci, Tv maci, ...)

 

 

“Szőrből, bőrből, drótból, fémből, csirizből csinálok olyan figurát, amit ha néz valaki, érzi azt a csodát,

hogy ebből a rongy, drót ragasztóhalmazból lesz egy figura és az elkezd mozogni, élni, érzéseket fejez ki, szeret, tanít” – nyilatkozta egy 2007-es interjúban.

 

Nem véletlen, hogy annyian szeretik még a mai nap is , persze Samu sem lenne Csukás István nélkül :) Mindenesetre szeretjük a meséit és ezért született meg nálam is egy horgolt Samu. Remélem nektek is olyan jó érzés lesz meghorgolni, mint nekem megtervezni.